Wiśnia wraz z czereśnią należy do rodziny różowatych- Rosaceae Juss., podrodziny śliwowych- Prunoideae Focke, rodzaju śliwa- Prunus L. i podrodzaju wiśnia- Cerasus (Mill.) Focke.
Historia uprawy wiśni sięga setek lat wstecz. Wiśnie są pochodzenia azjatyckiego i uprawiane były już w starożytnych Chinach i Persji. W Europie pojawiły się w czasie rzymskiej ekspansji, a później były rozpowszechnione przez Greków i Rzymian. W średniowieczu wiśnie były uprawiane przez mnichów w klasztorach.
Czy wiesz, że…
Na świecie od XVI w., a w Polsce dopiero od końca XVIII w. zaczęto odróżniać wiśnię od czereśni!!!
W klasyfikacji zaproponowanej przez Büttnera (1797) i Hedricka wiśnie pospolite podzielone zostały na grupę wiśni czarnych (P.cerasus austera L. ) i grupę wiśni szklanek (P.cerasus caproniana L.). Cecha czerwonego, barwiącego bądź jasnego (nie barwiącego) soku owocu została uznana za podstawową cechę diagnostyczną.
W XX w. wiśnie stały się popularne w Europie, a ich uprawa rozprzestrzeniła się na cały kontynent. W Polsce wiśnie uprawiano już w średniowieczu, a najwięcej zaczęły być uprawiane w XVI wieku. W XIX wieku powstało kilka odmian wiśni, m.in. ‘Pandy’ i ‘Władysławowska’. W okresie międzywojennym powstała samopylna odmiana ‘Łutówka’ i zaczęto uprawiać więcej odmian zapylających, co pozwoliło na zwiększenie plonów.
Wykorzystanie wiśni w medycynie ludowej
W medycynie ludowej wiśnie były stosowane jako środki profilaktyczne przeciwko uszkodzeniom układu sercowo-naczyniowego, chorobie Alzheimera, chorobom zapalnym i przewlekłym dolegliwościom charakteryzującym się podwyższonym stresem oksydacyjnym, takim jak rak i cukrzyca. Wiśnie poprawiają apetyt, obniżają ciśnienie krwi, chronią przed stresem oksydacyjnym, zmniejszają ból i uszkodzenia mięśni spowodowane wysiłkiem fizycznym, regulują poziom glukozy we krwi i zmniejszają stany zapalne. Te dobroczynne zalety wynikają z dużej zawartości związków przeciwutleniających, które pełnią ważną rolę promotorów zdrowia człowieka.
Wiśnie są skarbnicą wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne. Garść wiśni bez pestek (około 70 g) dostarcza 34 kcal. Dzięki czemu, można pozwolić sobie na spożycie ich w większej porcji. Największy udział w owocach wiśni ma witamina B2, A i C. Wśród składników mineralnych dominują potas, miedź, cynk, żelazo i mangan.
Wiśnie są bogatym źródłem składników odżywczych i związków o działaniu prozdrowotnym.
10 powodów dla których warto wprowadzić wiśnie do swoich posiłków:
1. Przeciwutleniacze:
Wiśnie zawierają wiele przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, kwercetyna i kwas elagowy, które pomagają w ochronie przed chorobami serca i nowotworami.
2. Przeciwzapalne właściwości:
Wiśnie zawierają naturalne związki o działaniu przeciwzapalnym, takie jak flawonoidy i kwas salicylowy, które pomagają w łagodzeniu bólu i stanów zapalnych.
3. Wspomaganie układu immunologicznego:
Wiśnie są bogate w witaminę C, która jest ważnym składnikiem wzmacniającym układ odpornościowy.
4. Poprawa trawienia:
Wiśnie są bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia, regulacji poziomu cukru we krwi.
5. Zdrowe kości:
Wiśnie zawierają duże ilości boru, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości poprzez zwiększenie wchłaniania wapnia.
6. Regulacja rytmu snu i czuwania:
Wiśnie zawierają melatoninę, która pomaga w regulacji rytmu snu i czuwania oraz poprawie jakości snu. Są więc doskonałym sprzymierzeńcem w walce z bezsennością!
7. Źródło węglowodanów i błonnika pokarmowego. W 100 gramach wiśni zawarte jest 2 g błonnika oraz 16 g węglowodanów.
8. To owoce bezpieczne dla osób z cukrzycą. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (wynosi on zaledwie 22).
9. Spożywanie wiśni eliminuje występowanie „złego cholesterolu”, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca.
10. Wiśnie na choroby układu moczowego:
Wiśnie, dzięki zawartości potasu i sodu, są moczopędne. Dlatego poleca się je pomocniczo w leczeniu schorzeń układu moczowego, zapalenia pęcherza czy kamicy nerkowej.
Rada Dr. Berry☺
Wykorzystaj ogonki i pestki owoców!
– Kwasy organiczne i garbniki występujące w ogonkach wiśni pomagają zapobiegać powstawaniu zatorów i skrzeplin w naczyniach krwionośnych
– Pestki wiśni mają zdolność magazynowania i zatrzymywania ciepła. Dzięki tej właściwości surowiec ten można wykorzystać w naturalnych termoforach, które po podgrzaniu lub schłodzeniu służą do łagodzenia różnego rodzaju dolegliwości bólowych.
– W okresie zimowym najlepszym wyborem są owoce liofilizowane, które nie zmieniają swojej kaloryczności w porównaniu do owoców suszonych. Dlatego mogą spokojnie znaleźć się w dietach nisko węglowodanowych, keto, dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.