Czas na polskie super owoce – ZŁOTA MALINA.

Malina złota przypomina nam słoneczne lato, pełne kolorów, słońca, smaków i aromatów. Do tej pory uprawiana była z przeznaczeniem deserowym i przetwórczym. Miała mniejsze znaczenie od maliny czerwonej, niektórzy niesłusznie wątpili w wartość prozdrowotną złoto-żółtych owoców. Czy tak jest rzeczywiście? Dlaczego warto jeść złote maliny? Koniecznie przeczytajcie!!! Mam nadzieję, że złote maliny na zawsze zagoszczą w waszej diecie.

Złote maliny to produkt delikatesowy. Dzięki firmie @Lioforte można również spożywać je w postaci liofilizowej, w produkcie LioTrioMalinowe (tylko do końca tego miesiąca). Do tego celu zostały wybrane najlepsze odmiany, które po procesie liofilizacji zachowują delikatesowy smak i aromat. Malinę złotą reprezentuje w LioTrioMalinowym odmiana ‘Promyk’.

Jest to szczególnie produkt uwielbiany przez dzieci. Trzy kolory malin – złoty, czarny i czerwony powinny się znaleźć w diecie każdego z nas, zwłaszcza w okresie grypowym oraz w profilaktyce chorób cywilizacyjnych (nowotwory, cukrzyca, choroby układu krążenia itp.).

Zamiast drogich leków wprowadź na stałe do swoich posiłków kolorowe jagodowe, a unikniesz wielu chorób i wydatków z tym związanych!!!

Malina złota – skąd ten kolor?

Malina złota pod względem taksonomicznym zaliczana jest do tego samego gatunku co malina czerwona (Rubus idaeus L.).

Złota czy czerwona? Która malina jest zdrowsza?

Mniej antocyjanów, ale wysokie wartości prozdrowotne!!

1. Maliny złote mają mniej antocyjanów w porównaniu do malin czerwonych.

Antocyjany to naturalne, roślinne barwniki pochodzenia roślinnego. Zaliczane są one do polifenoli, grupy flawonoidów. W zależności od pH środowiska zabarwiają soki komórkowe na kolor od czarnego (środowisko zasadowe) do czerwonego (środowisko kwasowe).

2. Mniej antocyjanów, ale porównywalna lub większa (w zależności od odmiany) zawartość kwasów fenolowych jak np. kwas elagowy i galusowy!!!

Kwas elagowy działa jako zmiatacz wolnych rodników. Wiąże i inaktywuje związki mutagenne zapobiegając oddziaływaniu karcenogenów na DNA. Chroni nas więc przed chorobami nowotworowymi. Systematyczne spożywanie związków bioaktywnych znajdujących się w malinach złotych skutkuje zatrzymaniem procesów starzeniowych oraz zmian nowotworowych!!! 90% kwasu elagowego występuje w pestkach malin. Jest to kolejny powód, dla którego warto jeść owoce liofilizowane, gdyż nasiona z pestek malin są w większym stopniu trawione w porównaniu do owoców świeżych.

Jak pokazują wyniki badań, maliny żółte lub inne odmiany o złotym kolorze owoców mają porównywalną lub nawet większą zawartość kwasu elagowego! Dla przykładu żółta malina Poranna Rosa zawiera 3,59 mg/g s.m. kwasu elagowego podczas gdy czerwona malina Polana 2,82 mg/100 g s.m.!

Kwas galusowy jest powszechnym w świecie roślin fenolokwasem. Występuje w herbacie chińskiej, sumaku i rdeście. Ma wiele potwierdzonych właściwości prozdrowotnych. Owoce bogate w kwas galusowy, takie jak np. złote maliny powinny być zalecane zwłaszcza osobom cierpiącym na cukrzycę, stany zapalne, choroby alergiczne, astmę, gruźlicę, stany zapalne nerek i pęcherza moczowego, nieżyty przewodu pokarmowego, polipowatość i owrzodzenia jelita grubego, trądzik, plamice naczyniowe, stany zapalne siatkówki i naczyniówki oka oraz w terapii uszkodzeń wątroby i nerek, chorób autoimmunologicznych i nowotworów. Kwas galusowy zawarty w owocach maliny złotej ma zastosowanie również w kosmetyce. Chroni skórę przed promieniowaniem UV. Działa też wybielająco, likwidując przebarwienia polekowe, po kosmetykach, posłoneczne. Ładnie likwiduje przebarwienia potrądzikowe.

Kwas galusowy dodawany do tłuszczów i ziół bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe – stabilizuje je i zapobiega ich oksydacji. Dlatego złote maliny świeże lub liofilizowane powinny zagościć na stałe w każdej sałatce!!! Odmiana ‘Promyk’ charakteryzuje się podobną zawartością kwasu galusowego jak malina czerwona ‘Delniwa’.

Według danych literaturowych istnieją jednak inne, żółte odmiany maliny u których stwierdzono wyższą zawartość polifenoli w przeliczeniu na kwas galusowy w porównaniu do odmian czerwonych.

3. Złote maliny mają wyższą lub porównywalną zdolność antyoksydacyją (mierzoną wskaźnikami antyoksydacyjnymi DPPH i FRAP) jak maliny czerwone!

Działanie antyoksydacyjne, czyli likwidujące wolne rodniki to jedna z największych zalet złotych malin!!!

4. Wysoka zawartość witaminy C.

Maliny złote charakteryzują się z reguły wyższą zawartością witaminy C w porównaniu do malin czerwonych. Zależy to jednak od odmiany. Dla przykładu odmiana Poranna Rosa ma 204 mg wit C w 100 g owoców, natomiast Polana 180, 3 mg/100 g. Jak widać zaledwie 100 g owoców zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C (100 mg).

Czy wiesz, że….

Uprawa maliny żółtej na świecie ma marginalne znaczenie. W Stanach Zjednoczonych pionierem we wdrażaniu owoców nowego koloru jest amerykańska firma Driscoll’s. Maliny te uprawiane są w Watsonville w Kalifornii. Odmiany żółte sprzedawane są pod nazwą handlową „Fall Gold Raspberries”. Są produktem delikatesowym, dlatego ich cena jest nawet do 70% wyższa w porównaniu z ceną malin czerwonych. Owoce promowane są ze względu na walory smakowe i prozdrowotne. Według producenta, złote maliny są słodsze niż maliny czerwone i są mniej cierpkie (nie chodzi o to, że mają więcej cukru, ale raczej dlatego, że nie mają odczuwalnego cierpkiego posmaku). Ich łagodny smak nie konkuruje ze smakiem łączonych potraw, czego nie można powiedzieć o czerwonych odmianach malin. Dlatego owoce złote są bardziej przydatne w cukiernictwie, np. w deserach łączonych z wanilią, jogurtach czy serkach homogenizowanych. Złote owoce zachowują intensywny aromat i delikatny słodki smak czerwonych malin. Złota malina uprawiana jest również w ogrodach przydomowych. Jej owoce cieszą się szczególnie dużym uznaniem wśród dzieci, które chętnie wyszukują malin o rzadko spotykanym kolorze.

Shopping Cart